Rezervace

549 415 322

ceska_kuchyne

stravovací služby

www.vojanec.cz

Restaurace Na Skleníku doporučuje:

Cukrářství - Hana Londinová

Kadeřnice a vizážistka - Zita Zajíčková

Svatební fotografie:

Fotografka Daniela Pochopová (Tišnov +)

Fotografka Petra Hašková (Kuřim +)

Fototograf Kryštof Novák (Brno +)

Svatováclavské hody od 28. do 29. září 2013

svatovaclavske-hody-2Připravili jsme pro vás tento víkend Svatováclavské hody, které budou probíhat 28. a 29. září. Podávat se bude čerstvá husička v mléce marinovaná, dozlatova upečená s červeným zelím a bylinkovými knedlíky (podle staré receptury). Dále budou posvícenské koláčky a samozřejmě i Svatováclavské pivo!

Rezervace míst na telefonu: 549 415 322

 

Svátek svatého Václava uctívala dříve celá země. V tento den se konaly slavnostní mše, lidové veselice, pořádaly se poutě a na mnoha místech probíhalo posvícenské veselí či hody. Některé slavnosti byly spojeny také s vínem, neboť svatý Václav byl zhruba od 14. století pokládán za patrona vinařů. (Stalo se tak zřejmě proto, že okolo data jeho mučednické smrti dozrává víno.) To, že se Václav za svého života pěstěním révy zabýval, je doloženo z historických pramenů.
V každém případě ale svátek svatého Václava ohlašuje příchod podzimního času, což dokazují i mnohé z lidových pranostik.

svatovaclavske-hody

... nedej zahynouti nám, ni budoucím

Od druhé poloviny 11. století je svatý Václav považován za patrona Českého státu. Zosobňoval přemyslovskou panovnickou tradici, jeho obraz byl po dlouhá léta součástí královských pečetí. Byla mu rovněž zasvěcena koruna českých králů a po celá staletí odcházeli vojáci do bojů a válek s jistotou, že je svatý Václav s nimi. V průběhu staletí se Václav stal symbolem zemského práva, stejně jako prostého lidu. Je považován za národního světce, který v těžkých chvílích posiluje národní cítění.

2012 © Copyright Restaurace Na Skleníku | Všechna práva vyhrazena | www.restauracenaskleniku.cz

Tvorba webových stránek a optimalizace GLIPS.cz